logo pezzettinoHet blijkt dat samengestelde gezinnen niet altijd vrij zijn van een negatieve sfeer als gevolg van onderliggende, niet uitgesproken spanningen en irritaties. We hebben het hier niet over ernstige situaties die de aandacht van bureau jeugdzorg, of andere hulpinstanties vragen. Het zijn evenmin zaken waar zware corrigerende professionele sturing op gezet moet worden. Het is zeker ook geen situatie die ergens geregistreerd zou moeten staan als ´problematisch´. Zo ernstig is het allemaal niet. Wel is het zo dat de in de loop van de tijd gegroeide verhoudingen een gelukkig en harmonieus gezin blijvend in de weg kunnen staan.

PEZZETTINO legt zich in deze gezinsmediations toe op het zichtbaar en bespreekbaar maken van de onderlinge verhoudingen in het gezin. In een aantal gesprekken waar alle gezinsleden bij zijn betrokken, wordt onder leiding van de mediator/coach gesproken over waar nooit over gesproken wordt. Moeite hebben met het ´zusje´ dat je echte zusje niet is. Bang zijn dat je vader de ´andere´ kinderen meer affectie zal geven. Het niet goed kunnen omgaan met je sympathie voor je nieuwe moeder, zonder je schuldig te voelen naar je echte moeder. Het is slechts een greep.

Uitgangspunt bij deze gesprekken is dat de waarde, het respect en de eerlijkheid van elke deelnemer voorop staat en dat iedereen beseft dat het de bedoeling is om met elkaar te komen tot een harmonieus gezin. Misschien wordt het nooit helemaal optimaal, maar er is dan wel duidelijkheid, waardoor je je als gezinslid veilig en geaccepteerd kunt voelen.

De ervaring heeft geleerd dat na drie of vier tweewekelijkse sessies van anderhalf uur en een nagesprek een maand na de laatste sessie, het gezin voldoende besef en inzicht heeft om met eigen inzet, de verbeterde verhoudingen te bewaken en te handhaven.